Ik mocht mij gelukkig prijzen als verwent koffiedrinker/gebruiker dit waanzinnige apparaat te testen. Als referentie heb ik een goed apparaat in huis, dacht ik, in de vorm van een ander duurder cupjes espresso apparaat.
Na ontvangst van dit Philips product direct aan slag gegaan om het apparaat te gebruiken.
Verpakking en uitpakken: Het apparaat zit in een stevige doos netjes verpakt met wat mij direct opviel een soort van tasje om het apparaat met hengsels zodat het apparaat makkelijk uit de doos te halen is. Daarna snel uit te pakken en het te verwijderen verpakkingsmateriaal, wat Philips in het kader van bescherming van het milieu beperkt houd tot makkelijk afbreekbaar en gerecycled karton, kon verwijderen.
In gebruik nemen: Binnen 10 minuten kon ik van een overheerlijk bakje koffie genieten, de ingebruikname is zeer eenvoudig en snel te noemen, mede door een zeer duidelijke handleiding in 12 talen waaronder natuurlijk het Nederlands, voorzien van duidelijke afbeeldingen. Even met het bijgeleverde stripje eenmalig de juiste waterhardheid instellen (voor een optimaal resultaat van je koffie en zo min mogelijk kalkaanslag) het Aqua Clean filter plaatsen, eenmalig doorspoelen en klaar is je Espressomachine. Natuurlijk staat de machine nu in de fabrieksinstelling.
Display: Zeer overzichtelijk, en prettig te bedienen met elektronische tiptoetsen.
Koffie zetten: Aangezien ik gewent ben om cupjes voor mijn espresso apparaat te gebruiken even wennen om verse koffiebonen aan te schaffen maar de keuze laten vallen op koffiebonen van een oer Hollands rood koffiemerk. Tip !! in deze machine kunnen zowel koffiebonen alsook voorgemalen koffie. Gebruik je de keuze voorgemalen koffie te gebruiken dan kan deze alleen per kopje gezet worden. Pluspunt is wel dat het qua kwaliteit verhouding wel goedkoper is met verse bonen en milieu vriendelijker t.o.v. de cupjes machine. De mogelijkheden om een koffiespecialiteit te kiezen zijn ruim te noemen, Espresso, Americano, Normale koffie, Cappuccino, Latte Macchiato en heet water. Alle variëteiten zijn tevens nog in te stellen voor de uitgifte met de voorkeur van hoeveelheid water, koffiesterkte en hoeveelheid melkschuim. Ook bestaat de mogelijkheid met een eenvoudige handeling om één voorkeur in het geheugen op te slaan. Ook is het mogelijk om de temperatuur van het water aan te passen, en op te slaan in het geheugen. Tijdens het zetten van de koffie is het mogelijk om het zetten van de koffie, en de eventuele melkuitgifte, te onderbreken zonder dat het apparaat zijn instellingen verliest. Zoals eerder vermeld ben ik een verwent koffie gebruiker maar de automatische instellingen van het apparaat zijn ruim voldoende om voor mij het juiste kopje koffie te zetten. Daarnaast bestaat de afstel mogelijkheid om eenvoudig de fijnheid van de mailing aan te passen, een fijnere maling geeft sterkere koffie, één keer geprobeerd en na twee kopjes koffie proef je inderdaad het verschil, hier heeft Philips over nagedacht.
LatteGo: Om een Cappuccino te maken is er een melkreservoir bijgeleverd, de LatteGo. Eenvoudig in gebruik en makkelijk te plaatsen en schoon te maken en mocht je er per ongeluk teveel melk in gedaan hebben, advies hoeveelheden staan per koffie specialiteit op de LatteGo, dan kun je deze eenvoudig door zijn geringe omvang makkelijk in je koelkast plaatsen. (Tip) Gebruik voor een perfecte melkschuim ijs(kast) koude volle melk, halfvolle of magere melk geeft mindere structuur aan de schuim. Ook langere houdbare melk is goed te doen als deze ook maar ijskoud is.
Reinigen: Het enige verschil met mijn eigen apparaat wat ik hiervoor in gebruik had is de reiniging. Daar hoef ik alleen de lege cupjes weg te gooien, bij deze machine moet ik iets meer handelingen verrichten. Dagelijks de koffieprut legen, afhankelijk van de hoeveelheid kopjes koffie die je gedronken hebt, de water opvangbak legen, de machine heeft een kleine spoelcyclus voor hij een eerste kopje koffie afgeeft en na enige tijd als er koffie afgegeven is en de machine niet gebruikt word. Tip !! Zet een klein opvangbakje onder de uitloop. Echter zowel het koffieprut opvangbakje alsook de water opvangbak zijn eenvoudig af te spoelen onder de kraan. De machine schakelt zichzelf uit als deze een tijdje niet gebruikt is. Daarnaast de zetgroep welke met één klik uit te nemen is, een wekelijks reinigingsbeurt, alleen met water afspoelen, , en 1x per maand met een olieverwijderingstablet. Uiteraard de LatteGo na gebruik met water afspoelen. De opvangbak en de LatteGo kunnen ook in de afwasmachine.
Onderhoud: Ontkalken, het apparaat geeft zelf aan wanneer hij ontkalkt dient te worden, afhankelijk afhankelijk van het aantal keren dat er koffie mee is gezet en de juiste hardheid instelling van het water. Een 2 maandelijks (smeer)beurt van de zetgroep met het bijgeleverde smeermiddel wordt als advies meegegeven, hierdoor is de werking en levensduur van je machine optimaal.
Bijzonderheden: Een tiptoets voor alleen heet water zit er ook op, makkelijk om snel een kopje thee of een soepje te zetten. Het reservoir voor de voorgemalen koffie is erg slim bedacht en boven op de machine naast het bonenreservoir geplaatst zodat je niet eerst al je bonen hoeft te verwijderen maar je eenvoudig bijvoorbeeld een cafeïne vrije koffie kunt zetten. Heel klein minpuntje is dat je bijvoorbeeld met de achterkant van een klein lepeltje regelmatig na gebruik van de voorgemalen koffie reservoir de eventuele achtergebleven koffie prut moet doorsteken.
Eindoordeel: Mijn conclusie is dat ik zeer te spreken ben over de uitgebreide mogelijkheden van deze machine, eenvoudig in gebruik, en voor mijn persoonlijke smaak en enkele van mijn gasten
zet deze machine een perfecte koffie specialiteit. Als groot verschil met mijn huidige machine, zet deze machine hetere koffie inclusief de cappuccino en de latte macchiato zelfs met de basisinstellingen, en wat ook direct opvalt de overheerlijke lucht van de koffiebonen als ik de ruimte in kom waar de machine geplaatst is. Klein minpuntje, het zou makkelijk zijn als de afgegeven hoeveelheid koffie(water) als basis instelling in de handleiding zou staan zodat je weet hoe groot je kopje moet zijn en een kleine markering hoe en waar je precies je kopje onder de uitloop moet plaatsen zodat je melkschuim en koffie op de juiste manier in je kopje terecht komen. Tevens is het onderhoud en reiniging t.o.v. mijn huidige machine wat uitgebreider. Echter de machine geeft hierdoor wel een overheerlijk koffie specialiteit af wat voor echte koffieliefhebbers een delicatesse is. Mijn laatste tip !! haal je met deze machine je eigen Barista in huis.
Afmetingen: (bxhxd) 246x 372x433
Gewicht: 7-7,5 kg
Waterreservoir: 1,8 liter en verwijderbaar
Capaciteit bonenreservoir: 275 g (ruim voldoende)
Verstelbare tuithoogte: 85- 145 mm
Pluspunten
- Mooie vormgeving.
- Overheerlijke koffiespecialiteit.
- Duidelijke handleiding en overzichtelijk display.
- De LatteGo.
- Eenvoudig in gebruik.
Minpunten
- Schoonmaak & onderhoud, wel eenvoudig.
- Spoelcyclus vooraf 1e kopje koffie.
- Kopje of bakje moeten plaatsen onder uitloop.